Våben og Kalibervalg m.m.

KORT OM VÅBENTYPER

Repeter riflen – Den mest almindelige riffeltype der anvendes i Afrika, er uden tvivl en repeter riffel med en eller anden form for Mauser, eller modificeret Mauserlås (cylinderlås) som de fleste i Skandinavien er bekendte med. De er pålidelige, stærke, præcise, overkommelige i pris og formodenligt den type våben som de fleste har i skabet.

Dobbelt riflen er en anden meget anvendt  riffeltype i Afrika, specielt når det drejer sig om “de 5 store” (Big 5) og de fleste af dem er derfor i grove kalibre. Det er generelt en våbentype, som er ret kostbar og som kun de færreste virkelig har brug for. Har du en dobbelt riffel med kikkertsigte og i et fornuftigt kaliber som du skyder præcist med, er dette selvfølgelig et glimrende valg.
Et af problemerne med dobbelt rifler er, at det er vanskeligt at få de to løb til at have det samme træfpunkt på alle afstande. Løbene er som regel reguleret til at have samme træfpunkt på en ganske bestemt afstand og med en ganske bestemt ammunition,  f.eks 50 m. for en kraftig kalibret riffel beregnet til de helt store “tykhuder”.

Enkelt-skuds riflen som f.eks. Ruger NR. 1 eller kipplauf rifler finder også nogen anvendelse. Nogle er meget glade for denne type rifler. De tvinger brugeren til at være meget omhyggelig med skudafgivelsen da der jo kun er et skud i våbnet, men sidder skuddet godt, er der jo principielt heller ikke brug for flere.. De fleste vil dog, især til jagt på stort og farligt vildt synes at 2 skud (som i dobbelt riflen) er minimum og at 3 skud er endnu bedre..

Bøjlespændere (lever action) som Winchester eller Marlin er en våbentype som især i de senere år er blevet anvendt af (nostalgiske) jægere i Afrika og der er blevet nedlagt ” big 5″ med denne type våben i grove kalibre såsom 45- 70 og .450 Marlin m.fl. Deres begrænsning ligger som regel i rækkevidden da de fleste anvender tunge projektiler med dårlig ballistisk koefficient. Browning og Sako har også fremstillet “lever action” våben med et normalt stikmagasin og i det rette kaliber, kan deres anvendelighed sammenlignes med rifler med cylinderlås (mauserlås)

Pumpguns er ikke særligt almindelige, men hvis de er præcise og i det rette kaliber, kan disse selvfølgelig også anvendes. Erfaringer viser dog at SAPS (politiet) i Sydafrika har svært ved at skelne mellem halvautomater og pumpguns, da de jo ligner hinanden lidt.

Halvautomatiske rifler er ikke tilladte at indføre og p.t. forbudt til jagt.

Haglgevær – Da der kan skydes store mængder duer, gæs og hønsefugle visse steder i Sydafrika, har mange også haft haglgeværet med på “safarien”.  Kaliber 12 og 20 er som i Danmark det mest anvendte. Patroner købes lokalt da det ikke er praktisk muligt at tage ammunition med i de mængder som der kan blive brug for.  Da der kan blive tale om mange skud, er en let S/S måske ikke det klogeste valg (medmindre man holder af hovedpine). En normal  tung O/U som den du bruger på skydebanen eller jagten, er nok det klogeste valg. Der skal søges om tilladelse til import af halvautomatiske haglvåben, ca. en måned i forvejen.

 

ANDRE VÅBENTYPER

Bue/pil – Buejagt er tilladt i Sydafrika og der kræves ikke tilladelse til indførelse af bue og pile

Forlade våben og patron-ladet sortkrudts våben må bruges til jagt men problemet er transporten med fly af krudtet/ammunitionen, eftersom sort krudt betragtes som “farligt gods”. Der er dog så vidt vides, endnu ikke nogen som har åbnet en patron for at se hvilken slags krudt den indeholdt…

Pistoler og revolvere må efter visse regler anvendes til jagt. Det kræver en del papirarbejde og en god begrundelse for at få tilladelse til dette.

Hvis du går med en drøm om at anvende en af disse “specielle” våben, kan du kontakte os for nærmere oplysninger. Two Waters Safaris har guidet jægere med alle de ovennævnte våben typer, men de betinger sig at det er meget erfarne og skudsikre jægere, som de tillader at bruge “specielle” våben (pistol, revolvere, buer o.lign). Inden jagten påbegyndes, foretages der altid indskydning af våben på den nærliggende skydebane.

 

GENERELT OM VÅBEN INDFØRELSE

  • Der må max. indføres 4 stk. våben og 200 patroner.
  • Ammunitionen må max. veje 5 kg. pr. person (eksklusiv ammunitionsæske).
  • Der må ikke indføres 2 våben af samme kaliber pr. person (og maksimalt 2 våben pr. våbenkuffert)
  • Du skal være fyldt 21 år for at kunne indføre våben
  • Du skal udfylde en formular (SAPS 520), med oplysninger om dine våben m.m.
  • Du skal have en dokumenteret invitation til jagt fra udbyderen (denne sørger vi for)
  • Du skal have et gyldigt EU-våbenpas, med de våben som du ønsker at indføre

For at studere vores komplette guide til medbringelse af våben og reglerne vedrørende dette, klik HER.

 

GUIDE TIL KALIBERVALG:

Valg af kaliber er noget der virkelig kan sætte gang i en livlig debat i jægerkredse og vi vil heller ikke her forsøge at udpege det eneste rigtige kaliber til Afrika, bl.a. fordi et sådant kaliber ikke findes! Ligegyldigt hvad du vælger, vil det altid være et kompromis. Et kompromis behøver dog ikke være et dårligt valg..

Det er nok de færreste som vælger at tage hele “batteriet” på tre/fire våben med.  De fleste tager et eller måske to våben med – Hvad skal man så vælge?

Hvis det drejer sig om jagt på “plains game” (antiloper) og dermed jagt på dyr som vejer alt fra nogle få kg., til den store Eland på omkring 800 kg, så er det jo ret logisk, at man skal vælge det kaliber, som er i stand til at forsvarligt nedlægge den største art som man ønsker at jage.

De fleste er formodentlig bedst tjent med at medbringe et enkelt våben. Selv hvis man ønsker at skyde bøffel , elefant og de mindre antiloper på samme tur, kan det lade sig gøre  med et enkelt våben (f.eks. en .375 H/H eller lignende). Man kan så i stedet medbringe forskelligt ammunition, som f.eks. ved hjælp af projektilets sammensætning og hårdhed, er mere tilpasset de enkelte arter. Det er naturligvis helt i orden og op til den enkelte at tage flere våben med, men det er rent praktisk ofte ikke nødvendigt.

Der er jo dem som interesserer sig meget for at tilpasse hvert enkelt våben, til de respektive vildt arter. Disse jægere medbringer derfor, ofte et nøje udvalgt batteri på 3-4 våben og dette er der jo ikke noget galt i. Men det koster i bagagevægt og visse luftfarts selskaber, opkræver en ekstra afgift pr. våben, i nogle tilfælde op til $100. Samtidig må man huske på, at der ikke må medbringes mere end 5 kg. ammunition pr. person. Man kan altså ikke medbringe 50 stk. .458 win mag., 50 stk 9,3 x62, 50 stk 30.06 og 50 stk. 22-250 – antallet er ok men det vejer simpelthen for meget ifølge loven.

Det er dig som skal betale og det er derfor dig som afgør, hvilke våben som du synes er passende at have med, de skal blot opfylde de krav som kan studeres nedenfor.

Hvad siger loven? De Sydafrikanske regler er lidt besynderlige, eftersom de kun beskæftiger sig med kuglevægt og ikke har noget krav til anslagsenergi. Man må derfor selv bruge lidt sund fornuft. Reglerne kan i uredigeret form studeres HER. – I oversat og (let) fortolket form: HER.

Da vi også arrangerer bøffel og elefant jagt i Zimbabwe, har vi her medtaget en simpel oversigt over hvad der kræves af kalibre og anslagsenergier i dette land. Selv for dem der ønsker at jage i Sydafrika, ville det måske være fornuftigt at skele lidt til hvad der i Zimbabwe kræves af anslagsenergier for de forskellige kalibre og så overføre dette til de Sydafrikanske regler !

Se Zimbabwes regler HER.

Andre Afrikanske lande end Sydafrika og Zimbabwe kan have helt anderledes regler vedrørende kaliber og lovlige våben.

Eftersom loven i RSA (Sydafrika) ikke er helt logisk og velfunderet, vil vi derfor gerne pointere at kravene er minimumskrav og at PH´erne ofte råder klienterne til at gå lidt op i kaliber/kuglevægt i forhold til loven.

Kan min 6,5 x 55 bruges i Sydafrika? Det kan den med de nye regler, men når der skydes til antiloper på op imod 300 kg. og derover, skal man være meget forsigtig med skudafstande og skudvinkler. Hvis man ønsker at bruge den gode gamle 6,5 er det stærkt tilrådeligt at bruge de absolut bedste projektiler i den tunge ende af skalaen (se “Projektilvalg” herunder). Der er ingen grund til at bruge en projektilvægt som præcist klarer minimums kravet, brug i stedet det bedste og tungeste projektil som din 6,5´er kan skyde godt med. Husk at du skal bruge en minimumkuglevægt på 10 (9,75) gram for at skyde f.eks stribet Gnu (se reglerne i linket omhandlende loven ovenover) og at du ikke kan skyde Eland antilope med 6,5 x 55, da den ikke kan bære  en 11,4 grams kugle.

Kaliber .270 win anses af en del PH´ere som noget nær minimum til de større antiloper, men med de bedste projektiler på 11,4 gram er den tilstrækkelig (efter reglerne) helt op til Eland i Sydafrika. Husk igen på at reglerne er absolut minimumskrav!

ALLE  antiloperne UNDTAGET Elanden, kan altså lovligt nedlægges med 9,75 grams projektiler, dvs fra kaliber 6.5 x 55 og opefter. Eland antilopen er som nævnt i en klasse for sig selv og som den største af alle antiloper, kræver den en minimum kuglevægt på 11,4  gram. Dermed befinder man sig i gruppen med  f.eks.  7 mm. rem mag,  7 x 64  ,  30.06,  .300 win mag. osv.  Zebra er ikke direkte nævnt i loven, men da det er ret store og skudstærke dyr, anbefaler PH´erne kalibre som er tilsvarende det som kræves til f.eks Stribet Gnu, altså minimum 9,75 gram (150 grains).

Hvilket er det bedste allround kaliber? Der har gennem årene været lavet mange undersøgelser af hvad de professionelle afrikanske jægere mener er det bedste allround valg og det kaliber som ligger helt i top til “plains game”, er såmænd gode gamle kaliber 30.06 . Andre topkandidater er f.eks  7 mm rem mag., .300 win mag. og .338 win mag. Mange PH´er har valgt at tage skridtet fuldt ud og anbefaler en 375 H/H til det hele. Dette er et fantastisk allround kaliber og det må bruges til ALT på det Afrikanske kontinent. Hvis man dog ikke i forvejen allerede har en sådan og ikke er vant til rekylen, så er den nok lidt i overkanten hvis der skal skydes mange skud,  f.eks hvis det drejer sig om regulerings jagt på springbukke eller lignende. Kød-ødelæggelsen med en 375 H/H behøver dog ikke være slem, hvis man bare vælger et stærkt projektil (se under projektil valg) der ikke ekspanderer for meget. Samme projektil i 375´eren vil også være god til f.eks Eland, hvilket den sammen med kaliber 338 win. mag. ofte anbefales til.

Med i overvejelsen om det ideelle kaliber er også tilgængeligheden af at købe ammunition i Sydafrika. Der kan som regel altid findes patroner i 30.06 , 300 win mag., 7mm rem mag og 375H/H. En del forhåbningsfulde jægere har i tidens løb mistet deres ammunition under “indenrigs rejsen”. I dette tilfælde er eneste mulighed at købe på stedet og så hjælper det ikke at stå med et “special” kaliber som de ikke kender i Sydafrika. Vi råder i øvrigt over et meget veludrustet ladeudstyr hvor vi kan lade til de fleste gængse kalibre, så der er dog hjælp at hente hvis uheldet er ude.

Konklusion:

Hvis du ikke skal jage Big Five og har en riffel som ligger mellem kaliber 6,5 x 55  og 9 mm.  ja så behøver du ikke gå ud at investere i noget nyt.  Vælg den riffel som du kender og som du føler dig fortrolig med. Men husk: skal du skyde Eland, så går det ikke lovligt med 6,5 x 55. En 270 win. ligger lige på grænsen med en 11,4 grams kugle (175 grain), men PH´erne anbefaler større til denne kæmpe antilope.

Hvis du skal jage Big Five ( løve , flodhest. næsehorn, bøffel og elefant ), ja så er det kaliber 375 H/H og større som er gældende. Dette skyldes bl.a. at projektil-vægten skal være fra ca. 16 til 20 gram (minimum), afhængig af om det er løve eller elefant der er på menuen. Vil man være dækket ind til alt uden at overdrive, så er 375´eren et godt valg, da man jo også med fordel kan anvende den til de mindre antiloper. Har du kun et kaliber der dækker antiloperne, altså 6,5 til 9 mm, så tag den med og lej f.eks.en 458 win mag. hos Two Waters Safaris til storvildtet, det koster kun $100 inklusiv ammunition for hele opholdet.

De store kalibre (over .375 H/H) er oftest ikke er så velegnede til at skyde på afstande ud over de 100 m. Samtidig er en storvildts riffel oftest udstyret med en sigtekikkert med lille forstørrelse og dette gør den mindre egnet til små dyr på større afstande. Rekylen fra de grove kalibre er også en faktor som trækker ned på præcisionen.

De helt store kalibre med ekstrem rekyl som f.eks .460 Weatherby Magnum, .500 Nitro Express, .600 Nitro Express og måske den allerværste .577 Trex, er generelt ikke at anbefale til den rejsende jæger, men er mere det våben som PH´en bærer som backup (stopper), hvis eksempelvis bøffelen eller elefanten angriber efter at være blevet anskudt. Det er de færreste der forstår at håndtere rekylen fra disse “kanoner”, de frygter den bevist eller ubevist og som følge heraf bliver skudafgivelsen ikke den bedste. Anbefalingen er derfor at bruge det våben og kaliber som du mestrer og som du kan skyde hurtigt og præcist med, uden at føle ubehag.

Mundingsbremse? Jo det er tilladt, men mange PH’er hader dem, da de er meget hårde ved hørelsen. Ofte står din PH lige ved siden af dig når du skyder og betragter vildtet i håndkikkerten. I ni ud af 10 tilfælde har han ikke fået noget beskyttelse i eller på ørerne, enten fordi han har glemt det, eller fordi han ikke føler det nødvendigt at slæbe rundt på. Dette er selvfølgelig hans eget ansvar, men mundingsbremser er uanset hvad, ikke videre populære i Afrika. Husk også på at det er skadende for din egen hørelse, brug høreværn!

Lyddæmper? Da det nu er blevet tilladt at gå på jagt i DK med lyddæmper, ville det være oplagt at lade den blive på til brug i Sydafrika, da jagt med lyddæmper også er tilladt her. Lyddæmperen har den store fordel, at den ikke bare dæmper lyden fra mundings knaldet, men også dæmper rekylen. Begge faktorer hjælper med til øget præcision. Så udover at det måske ikke ser så “pænt” ud på riflen, så er der faktisk kun fordele ved at bruge lyddæmper og PH’erne elsker dem, da de skåner deres hørelse.

 

riffle

.

PROJEKTILVALG

Mere vigtigt end at selve kaliberet er 1/10 mm større eller mindre, er valget af projektil. Mange afrikanske antiloper er kraftige og særdeles skudstærke dyr. De er ikke usårlige, men kræver som alle vildt arter en velplaceret kugle, som efter de flestes mening nu om dage, helst skal have en rigtig god gennemtrængningsevne (dybdevirkning) . Det betragtes som en stor fordel at projektilet går hele vejen gennem dyrekroppen  med en “kontrolleret” ekspansion så dyret bløder mest muligt fra begge sider, dette gør det let at spore og sikrer ofte en kort flugtstrækning. Bløde og hurtigt ekspanderende projektiler kan give spektakulære “knald og fald effekter”, men på store skudstærke dyr hvor vinklen måske ikke er helt perfekt, kan let-ekspanderende projektiler have problemer med at nå langt nok ind til de vitale dele. Hvis vildtet kun bliver overfladisk såret, så står man tilbage med et anskudt dyr og formodenligt en meget lang eftersøgning i vente.

De fleste professionelle jægere anbefaler stærke “bondede” (blykerne som er loddet til kappen) eller “homogene” projektiler som f.eks. Swift A-frame , Swift Scirocco ll, Lapua Naturalis, Barnes TSX/TTSX, Rhino Solid Shank, Throphy Bonded Bear Claw osv. Nosler Partition er også at anbefale, men den er hverken “bonded” eller “homogen”. Dens styrke ligger i skillevæggen, som gør at den kun kan ekspandere i den forreste del og bevarer den bageste del intakt, hvilket næsten altid giver gennemskud. Der findes mange andre gode anvendelige alternativer, men netop disse projektiler er meget vellidte af de ansatte jægere hos Two Waters Safaris og vi har også personligt meget gode erfaringer med dem. Vores favorit er Barnes TTSX eller TSX (afhængig af hvilket kaliber der anvendes). I modsætning til de første udgaver af Barnes kuglen, så giver de nye TTSX og TSX ikke nævneværdige kobber-belægninger i løbet og de fleste rifler skyder godt med dem. Er man mere til de traditionelle projektiler med bly i, så er det svært at finde noget bedre end Swift A-frame.
I kaliber 6,5 har vi set gode resultater med “mellem-store” antiloper (såsom Blue Wilderbeest) med Rhino projektiler på 150 grains. Rhino produceres i Eastern Cape, Sydafrika og det er nok ikke helt tilfældigt at vægten netop er 150 grain (9,75 gram), da dette som nævnt er minimumskravet til de større antiloper (Eland undtaget). Et traditionelt alternativ i dette kaliber kan være en Lapua Mega på 10 gram.

Til løve og leopard anvendes der gerne projektiler som ikke er så hårde, men derimod mere let ekspanderende, da disse dyrs skind ikke er så svært at gennemtrænge og at deres knogler ikke er så kraftige. Et stærkt projektil kan under uheldige omstændigheder passere dyrets krop uden at lave ødelæggelse nok til at det forender indenfor rimelig tid. Enhver kan vist godt forestille sig hvad en rasende løve kan nå at forårsage af skade, på selv få sekunder. Et stort kaliber f.eks 9,3 , .338 win. eller .375 H/H bliver ofte brugt. Leopard er dog lovligt at nedlægge med 6,5 og en 9,75 grams kugle, men der er vist ikke en eneste PH i Afrika som vil anbefale dette. Projektiler som har været anbefalet til disse farlige dyr omfatter bl.a Woodleigh Weldcore, Nosler Partition og Norma Oryx. Der findes givetvis andre meget anvendelige projektiler, men inden du begiver dig ud på løve eller leopard jagt, bør du tage dig en snak med den PH som skal guide dig. Hør hans mening om hvad han anbefaler i det kaliber som du ønsker at anvende.

Barnes-TTSX-narrow-fade

Barnes TTSX, 168 grains, kaliber 30-06 efter lunge-skud på Gemsbuck (180 meter)

 

 

.

SKUDPLACERING

I hele diskussionen omkring kaliber og projektilvalg, er der dog intet som er mere vigtigt end selve placeringen af kuglen. Det er sagt en million gange, men det kan ikke siges gange nok: “en velplaceret kugle fra et nok så lille kaliber, er bedre end en dårligt placeret kugle fra et nok så stort kaliber”!

Når man skal skyde til en vildt art som man ikke er bekendt med, er det uhyre vigtigt at man sætter sig ind i dyret anatomi, så man ikke er i tvivl om hvor kuglen skal placeres, ligegyldigt hvilken vinkel dyret står i. Klik på linket nedenunder for at studere de korrekte skudplaceringer for de afrikanske vildt arter:
skudplaceringer-link

 

KIKKERTVALG

Sigtekikkerten er jo også en vigtig del af udrustningen. Her er man til “plainsgame” godt tjent med en kvalitets kikkert i en forstørrelse på f.eks 3 x 9, eller 4 x 12.  Mere forstørrelse kan også gå an, men er generelt slet ikke nødvendigt. Mange af de afrikanske PH´er bruger en fast forstørrelse på 6 x og hævder at der ikke er brug for mere..

Til decideret storvildts jagt (Big 5) anbefales en meget lille forstørrelse 1 -2 eller rødpunktsigte og for dem som endnu har et godt syn i behold, er de faste sigtemidler (korn og kærv) også fint.

Husk også en god håndkikkert med omkring 8, eller 10 x forstørrelse. En afstandsmåler er også nyttig at have med, selv om din PH temmelig sikkert har en i lommen.

kikkertvalg

 

 

SKYDESTOK  M.M.

Næsten al riffelskydning i Sydafrika foregår fra 2 eller 3-benet skydestok, i visse tilfælde også fra fast anlæg på et træ, en myretue eller hvad der findes for hånden. Det er derfor meget vigtigt at man er fortrolig med skydning under disse vilkår. Husk at det er dig som bestemmer og vurderer om det er muligt at afgive et forsvarligt skud. Hvis trådkorset danser over hele horisonten, så fortæl din PH at du fravælger at skyde. Der er intet værre end at anskyde et dyr som derefter lider på ubestemt tid. Husk at hvis dyret er såret, dvs. findes der blod – så betaler du. Man skal også tænke på at dyret i dette tilfælde vil blive eftersøgt grundigt og at denne eftersøgning kán strække sig over en hel dag eller mere, dvs. at denne tid går fra din eller dine medrejsende´s øvrige jagttid. Så forsøg med alle midler at undgå anskydninger. Er uheldet ude, er det dog betryggende at vide at der bliver gjort alt for at finde dyret.

Det kræves ikke at du er en superskytte, men det er vigtigt at være ærlig overfor din PH om dine evner. Det forventes normalt at du er i stand til at skyde sikkert og præcist ud til ca. 100 meter fra skydestok. Ligeledes at du er nogenlunde hurtigt til at indtage din skydestilling, da skud chancerne ofte opstår pludselige og ligeså hurtige er ovre igen. Vi anbefaler derfor at du øver dig grundigt i at skyde fra en 2 eller 3-benet skydestok inden afrejse til Afrika. Hvis du mener at dine evner muligvis kun rækker til 75 meter (eller kortere), så sig det til din jæger inden jagten begyndes. Han vil respektere dette og forsøge at bringe dig i en nærmere position. Tænk på dem som skal skyde med bue eller revolver/pistol, de skal tæt på og det kan du også komme. Man kan dog generelt godt sige at dine chancer stiger betydeligt,  jo længere skud som du hurtigt er i stand til forsvarligt at tage.

Hvis man kender kuglebanen på ammunitionen man anvender og tager hensyn til vind mm., så kan man jo i realiteten skyde så langt som til den afstand, hvor man kan holde trådkorset roligt, indenfor træfområdet på vildtet. Lad være med at overvurdere dine egne evner og tag ingen chancer. Denne afstand er jo meget individuel, men mon ikke de fleste af os burde holde os indenfor 250 m. fra skydestok?

Klik på billederne for at se dem i større format

 

Har du spørgsmål af nogen art, så er du altid meget velkommen til at kontakte os