Skudplaceringer

Der kan siges meget om kaliber og projektilvalg, men der er dog intet mere vigtigt, end selve placeringen af kuglen. Det er sagt en million gange, men det kan ikke siges gange nok: “en velplaceret kugle fra et nok så lille kaliber, er bedre end en dårligt placeret kugle fra et nok så stort kaliber”. Det skal dog siges at Afrikanske vildt arter, generelt er meget skudstærke dyr, som udover en velplaceret kugle, kræver en passende kaliber, med et godt og holdbart projektil. Vi har udarbejdet en komplet guide til våben og kalibervalg vedrørende jagt i Afrika. I denne kan du læse meget mere om de lovmæssige krav, samt anbefalinger til våbentyper, kaliber og projektiler. Klik HER for at se guiden.

Med hensyn til skudplaceringer, når man skal skyde til en vildt art, som man ikke er bekendt med, er det uhyre vigtigt at man sætter sig ind i dyret anatomi, så man ikke er i tvivl om hvor kuglen skal placeres, ligegyldigt hvilken vinkel dyret står i. Afrikanske vildt arter er som nævnt, kendte for at være meget skudstærke (nogle mere end andre) og deres anatomi er i mange tilfælde anderledes, sammenlignet med de fleste europæriske arter. På de større antiloper og storvildt, er det særdeles afgørende at placere kuglen korrekt, så man sikrer at ramme de vitale dele, med bedst mulige chancer for en kort flugtstrækning og at dyret forender hurtigt.

Klik på de individuelle arter nedenunder, for at studere de korrekte skudplaceringer. Bemærk at de grønne pletter på billederne IKKE er anbefalede skudplaceringer, men blot en indikation af hjernens placering. Hjerneskud bliver kun foretaget på Elefanter under de helt rette forhold, eller på angribende storvildt:

 

 

Dr. Kevin Robertson, Sydafrikansk dyrlæge og professionel jæger, har skrevet nutidens mest anerkendte bog (The Perfect Shot), som siden hen har afkastet flere eksemplarer, vedrørende skudplaceringer, kaliber og projektilvalg på afrikansk vildt. Bøgerne er også filmatiseret og er et fremragende værktøj til enhver jæger, som gerne vil komme velforberedt på jagt i Afrika. Her er et kort udklip fra hans film:

.